Jeśli, tak jak i my, należycie do szczęśliwej większości populacji tej planety, która nie wyobraża sobie życia bez kawy, to mamy dla Was coś ekstra! Piliście kiedyś kawę z grzybów? Ha! Wiemy, jak to brzmi, ale zaufajcie nam — nie będzie pieczarek i będzie tylko lepiej!
Eksperymenty w kuchni to coś, co bardzo lubimy i polecamy każdemu, kto czuje monotonię i nudę w swojej codziennej diecie. Poprawki w menu można ograć na wielu poziomach — poprzez zamianę jednogarnkowego obiadu na 5-daniowy posiłek, ale można zacząć od czegoś prostszego i urozmaicić swoją dietę egzotycznymi dodatkami do dań i napojów.
Kawa z grzybów, bo na niej dzisiaj się skupiamy, to nasze ostatnie odkrycie w domowej gastronomii! Ale jak to z grzybów?! Wasze pytanie i zdziwienie są jak najbardziej uzasadnione, ponieważ soplówka jeżowata nie zyskała jeszcze takiego rozgłosu, jakim może poszczycić się espresso we Włoszech i w każdym zakątku Europy.
Soplówka jeżowata to azjatycki grzyb, który rośnie na drzewach i przybiera fantazyjny kształt sopli lub lwiej grzywy. Po wysuszeniu i zmieleniu go na proszek otrzymujemy cenną substancję, którą znajdziesz m.in. w kawie funkcjonalnej Mushroom Coffee 330 g Lion’s Mane + Rhodiola.
Nasza kawa została wzbogacona soplówką jeżowatą i różeńcem górskim, a oba te superfoods wykazują działania wspierające organizm ludzki.
Więcej o jej niezwykłych właściwościach przeczytasz z naszego artykułu: Soplówka jeżowata — właściwości i działanie.
Lion’s Mane znana jest z właściwości, które świetnie wspierają ludzki umysł w trakcie intensywnego wysiłku, nauki czy pracy wymagającej skupienia. Lepsza koncentracja, lepsze zapamiętywanie i wydajniejsze zdolności kognitywne — właśnie tak najczęściej jest opisywane działanie soplówki jeżowatej.
To oczywiście nie wszystko, ponieważ działanie azjatyckiego superfoods sięga o wiele dalej. Wiadomo, że każdy organizm jest indywidualny i może inaczej reagować na określone grupy substancji.
Dla większości ludzi kawa grzybowa z soplówki jeżowatej może wykazywać działanie wspomagające układ trawienny, wzmacniać system odpornościowy całego organizmu oraz działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Ten cenny ekstrakt wykazuje także działanie obniżające poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne w zrównoważonej diecie codziennej. W połączeniu z aromatyczną i pobudzającą kawą oraz uaktywniającym układ nerwowy różeńcem górskim kawa z grzybów jest niezastąpiona, jako poranna dawka energii w filiżance!
Dotychczasowe badania nad soplówką jeżowatą wykazały, że ma ona dobrą przyswajalność i raczej nie wykazuje silnego działania niepożądanego na organizm ludzki. Jeśli jednak chorujesz na choroby przewlekłe, jak np. cukrzyca, po prostu skontaktuj się z lekarzem lub dietetykiem, aby dobrać odpowiednią dawkę kawy grzybowej.
Ta kawa ma delikatny, orzechowy posmak i raczej nie da się w niej wyczuć nieprzyjemnych tonów, ale kubki smakowe każdego z nas są różne, więc nie pozostaje nic innego, jak zachęcić do samodzielnego przetestowania tej niecodziennej i aromatycznej kawy z grzybów!
Kategoria: Superfoods