Trudno znaleźć kogoś, kto choć raz nie usłyszał terminu superfoods. Co to jest, czy to bezpieczne i jak stosować, aby otrzymać optymalne efekty? W dzisiejszym wpisie chcemy opowiedzieć Wam więcej o różnych substancjach, które składają się na obszerną rodzinę superfoods i zachęcić do racjonalnego stosowania tego roślinnego złota!
W dzisiejszych czasach bardzo szybko pojawiają się trendy na określone produkty, zachowania czy style życia odnoszące się do zdrowia, diety i szeroko rozumianego wellbeing. Dlaczego się pojawiają? Ponieważ jest na nie moda, a dlaczego równie szybko znikają? Ponieważ okazują się nieprzydatne lub wtórne.
Jak to jest w przypadku superfoods, któremu również przepowiadano spektakularną, ale szybko gasnącą karierę? Co to jest superfoods i jak rozumieć fascynację naturalnymi dodatkami do diety?
Superfoods to naturalne składniki pożywienia, które są różnorodne i nieprzetworzone. Mogą zawierać witaminy, minerały, błonnik, beta-karoten, kofeinę i fitozwiązki, a także przeciwutleniacze.
Czy znaczy to, że superfoods to cudowne składniki, dzięki którym poprawimy odporność, polepszymy koncentrację, zatrzymamy procesy starzenia i w ogóle staniemy się super-super? Niestety, nie do końca.
Super składniki są naszymi sprzymierzeńcami na wagę złota. Jednak żeby być zdrowym, wypoczętym i nie zapadać na choroby, musimy przestrzegać zrównoważonej diety, minimalizować wpływ stresu, uprawiać sport, racjonalnie się odżywiać, nawadniać organizm i… dużo przytulać się do bliskich nam osób i zwierząt!
W poprzednim akapicie odpowiedzieliśmy na pytanie, co to są superfoods, a teraz chcielibyśmy przyjrzeć się dokładniej kilku przykładom, które warto mieć pod ręką w kuchni.
Co zaliczamy do najpopularniejszych superfoods?
Z pewnością część z tych składników jest Ci dobrze znana, a może nawet masz je w swojej kuchni? Wymieniając te prozdrowotne składniki pożywienia, chcemy pokazać, że moda na superfoods nie jest tylko szybko przemijającym trendem. Możemy wybierać zarówno z dobrze nam znanych, jak i tych bardziej egzotycznych przykładów.
W wielu przypadkach korzystanie z superfoods może przyczynić się do uzupełnienia diety o niezbędne składniki mineralne czy witaminy, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie w pożywieniu.
Jagody goji mają w sobie sporo błonnika, żelaza, cynku i selenu, są również bogatym źródłem witaminy A. Z kolei jagody acai zwalczają wolne rodniki, ponieważ są źródłem antyoksydantów.
Z kolei bardziej egzotyczny superfoods, sproszkowana soplówka jeżowata, ma w sobie m.in. cenne pokłady witaminy D, selenu, aminokwasów, żelaza, cynku i fosforu. Może przyczynić się ona do obniżenia poziomu cukru we krwi, a przy tym wspierać koncentrację, wydajność umysłową oraz pamięć.
Z pewnością już masz pojęcie, co to są superfoods i że korzystanie z nich może przyczynić się do polepszenia ogólnego stanu zdrowia. Dlaczego zatem mówi się o rozsądnym i bezpiecznym stosowaniu super pożywienia?
Spożywanie superfoods w dużych ilościach nie zapewni nam nieustającego zdrowia, a może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
Superfoods to dodatki do posiłków i nigdy w pełni nie zastąpią zróżnicowanej i zbilansowanej diety, ruchu i zdrowego trybu życia! Owszem, są one wyśmienitym źródłem uzupełniającym np. niedobory magnezu i mogą pomóc w zwalczaniu skurczów mięśniowych. Jednak warto też sprawdzić, czy nie ma konkretnych przeciwwskazań, które dotyczą naszego organizmu i spożywania określonych dodatków spożywczych.
Jeśli wiesz, że Twój organizm jest obciążony np. cukrzycą zbyt wysokim lub niskim ciśnieniem, jeśli masz problemy z tarczycą, hormonami lub indywidualne obciążenia genetyczne, to przed wprowadzeniem superfoods do diety, skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym lub zasięgnij porady u dietetyka.
Czasami drobne zmiany w diecie mogą wywołać negatywną reakcję organizmu, a tego przecież nikt nie chce. Superfoods to naturalne dobro, z którego możemy korzystać wszyscy i róbmy to, ale rozsądnie i z głową!