Powitaliśmy już nowy rok szkolny. Dla niektórych z nas było to nie lada wydarzenie, zwłaszcza jeśli pociecha dopiero zaczyna przygodę naukową. Aby nieco uprzyjemnić ten trudny moment powrotu do szkoły, przygotowałam zbiór inspiracji i pomysłów na szybkie dania idealna do lunchboxa. Oczywiście z wykorzystaniem najgorętszego robota kuchennego w historii- Thermomix’a .
Dania do szkoły, muszą być kolorowe, zdrowe i przede wszystkim sycące. Muszą też smakować dobrze na zimno jak i na ciepło. Naszym sprzymierzeńcem zostaną wszelkie sałatki makaronowe, naleśniki, wrapy, bułeczki i placki
Doskonała na zimno, pożywna, kolorowa i zdrowa
Do jej wykonania potrzebujesz:
Dressing:
Przepis jest banalnie prosty:
Do naczynia miksującego wlej 1500 g wody, dodaj sól do smaku- wsyp makaron i ustaw czas podany na opakowaniu/ 100 stopni C/ obr.1
Gdy makaron będzie się gotować przekrój pomidorki i kulki sera na pół, wsyp do miski i dodaj kilka liści bazylii
Gdy makaron się ugotuje dodaj go do miski z warzywami i serem. Następnie zabieramy się za dressing. Wszystkie składniki lądują w naczyniu robota kuchennego- dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru. Mieszamy 30 s / obr. 4 i gotowe
Kolorowa sałatka wędruje do lunchboxa.
Słowo klucz, które elektryzuje wszystkich rodziców- pożywne i zdrowe. Alternatywa dla słodkich batoników dostępnych w sklepikach szkolnych. Bogate w orzechy, suszone owoce nie tylko są pyszne, ale i stopniowo uwalniają energię- zapewniając uczucie sytości na dłużej.
składniki:
Do posypania płatki migdałów lub słonecznik łuskany (około 5,6 łyżek)
Przystępujemy do gotowania z naszym ulubionym TM6 lub TM5
Zacznijmy od rozgrzania piekarnika do 160 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia
Do naczynia miksującego wrzucamy orzechy 4s/ obr.7 , następnie dodajemy suszone owoce i miksujemy 5s/ obr.7. Przekładamy do miseczki. Następnie do naczynia wędrują olej i słodzidło i podgrzewamy 5 min/ 100 stopni C/ obr. 1
Potem wrzucamy do naczynia rozdrobnione orzechy i owoce, dodajemy płatki owsiane i mieszamy 20 s/ obroty wsteczne/ obr. 3
Powstałą masę przełożyć na blaszkę, mocno docisnąć i wyrównać dłonią, posypać ziarenkami i do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu najgorszy moment- trzeba czekać aż wypiek ostygnie. Kroimy na dowolny kształt i gotowe.
Wszelkie placki, bułeczki to ulubione potrawy dzieci- najlepsze jest to, że idealnie smakują i na zimno i na ciepło- czyli to co lubimy najbardziej. Bez zbędnych wstępów, przechodzimy do przepisu, potrzebujemy:
Przyprawy do smaku:
Porządna łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu i łyżeczka oregano
Przepis:
Wrzucamy do naczynia miksującego przekrojoną na pół cebulę, ser pokrojony na 3 części- rozdrabniamy 3s/ obr. 7 – przekładamy do miski. Wkładamy do naczynia paprykę, pieczarki i szynkę, rozdrabniamy 5s/ obr. 4 – dodajemy do miski z serem
Następnie wlewamy do Thermomixa 250 g wody, dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i przyprawy- mieszamy 15s/ obr.4 . Powstałe ciasto dodajemy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami. Smażymy i w parę minut mamy pyszne, chrupiące placki, które wszystkim domownikom przypadną do gustu
Idealna, aby wlać do termosu i zabrać ze sobą do szkoły, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa. Gotowa w 15 minut. Do jej przygotowania potrzebujemy:
Przyprawy:
Przepis, jak to zwykle w Thermomixie jest banalnie prosty:
Do naczynia miksującego wrzucamy marchewkę pokrojoną na duże kawałki, cebulę przekrojoną na pół, czosnek olej i curry- rozdrabniamy 5s/ obr 5 . Kopystką zgarniamy wszystko na dół naczynia i dusimy 2min/120 stopni C/ obr. 2
Dodajemy papryki- rozdrabniamy 5s/ obr.5, Następnie dodajemy soczewicę, 900 g wody, przyprawy i koncentrat bulionu- całość gotujemy 20 min/ 100 stopni C/ obr.2
Po ugotowaniu miksujemy zupę na krem. Ustawiamy czas 60 s i miksujemy stopniowo zwiększając obroty z 5 do 10
Jako rodzice, staramy się aby nasze dzieci jadły zbilansowane, zdrowe posiłki. Najlepiej chcielibyśmy, aby unikały cukru. Mając córkę, wiem że jest to niemożliwe. Dlatego wybieram mniejsze zło- sama robię Muffinki i przynajmniej kontroluję ilość cukru. Wiadomo, że te gotowe ciastka z cukierni mają jego absurdalną ilość.
Do zrobienia muffinków potrzebujesz:
Przepis:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Następnie wszystkie składniki wymienione na górze wrzucamy do naczynia naszego robota kuchennego. Mieszamy 30 s/ obr. 5
Przekładamy do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami- pieczemy 30 min
Jako nieperfekcyjna pani domu, wiecznie zabiegana absolutnie pokochałam Thermomix i szybkie przepisy bez stania przy garach. Podane wyżej przepisy są sprawdzone i zaakceptowane przez całą rodzinę. Nie dziękujcie 😉